Origano #9: Mac’ n’ cheese

IMG_0499

Foto: Elisabeth Gangenes.

Ukens origano er en oppskrift på ostegrateng – Også kjent som mac’n’cheese. Dette er den ultimate komfortmaten. Den er i utgangspunktet ikke spesielt sunn, men ved små grep kan vi forbedre retten.

Tekst/foto: Elisabeth Gangenes.


Som lasagne kan denne retten fryses i porsjoner og varmes i ovn når det trengst, eller den kan stå i kjøleskapet og spises i løpet av et par dager. På grunn av all osten, melken og pastaen er dette en veldig mektig rett, så ikke overvurder hvor mye du klarer å spise. En porsjon ligger rundt 17 kroner.

Ingredienser, 8 porsjoner

  • 500 gram farfalle eller fusili (gjerne fullkornsvarianten)
  • 250 gram bacon
  • 5 dl melk
  • 3 ss mel
  • 400 gram ost (bland gjerne forskjellige typer)
  • 200 gram spinat
  • 250 gram champignon
  • 1 rød løk
  • 4 hvitløksfed
  • 1 chili
  • 1 ss olivenolje
  • Salt og pepper
  • 1 ts paprikapulver
  • ½ ts kajennepepper
  • Valnøtter og pinjekjerner

Selvfølgelig kan alle grønnsakene og kjøttet fjernes og heller lage vanlig mac’n’cheese, men da blir det mer som tilbehør til noe annet enn middag alene. Man kan også sløyfe valnøttene og pinjekjernene.

Fremgangsmåte

Kok pastaen al dente som anvist. Kok opp 4.5 dl av melken mens du rører, slik at den ikke brenner seg. Bland resten av melken sammen med melet, og tilsett til melken når den koker. Reduser varmen og tilsett paprikapulver, kajennepepper og osten, men la litt av osten være igjen til topping. Kok sausen inn i 5 minutter og smak til med salt og pepper og sett til side.

IMG_0469

Foto: Elisabeth Gangenes.

Skjær baconet og champignonen i terninger, grovhakk løken og finhakk hvitløken og chilien. Tilsett oljen i en stekepanne og stek baconet i lag med champignon, hvitløk, løk og chili. Når baconet begynner å bli ferdig, tilsett spinaten og pinjekjernene. Svett spinaten og ta av platen. I en ildfast form blandes pastaen, sausen, baconet og grønnsakene godt. Hakk valnøttene og strø på toppen med resten av osten. Stek i ovn på 180 grader i 20 minutter, eller osten på toppen har blitt gylden. Server sammen med frisk salat.

Håper det smaker

–  Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s