Origano #8: Chili con carne

 

chiliconcarne 001

Foto: Håvard Johannes Nielsen.

 

Ukens Origano er en oppskrift på god, rimelig og sunn chili con carne.

Tekst: Elisabeth Gangenes. Foto: Håvard Johannes Nielsen.


 

Chili med kjøtt. En fantastisk gryterett for studenter som metter godt, inneholder mye næring, smaker godt og kan oppbevares godt i både kjøleskap og fryser. Det er en stund siden jeg har laget det, men jeg har alltid minst én porsjon liggende i fryseren for de dagene jeg trenger noe lettvint. Denne oppskriften rekker til litt over to liter gryterett, som tilsvarer rundt 8 porsjoner, og hver porsjon ligger på mellom 20 og 25 kroner.

Ingredienser

chiliconcarne 006

 

  • 400 g kjøttdeig
  • 250 g bacon
  • 1 boks kidneybønner
  • 1 boks tomatbønner
  • 1 boks hermetisert tomat med chili
  • 1 boks mais
  • 1 pakke vårløk
  • 4 fersk chili (gjerne mer om du ønsker og av forskjellige typer om du har)
  • 4 gulrøtter
  • 1 rødløk
  • 1 squash
  • 1 eple
  • 1 grønn paprika
  • 2 ts kajennepepper
  • 2 laurbærblad (om du har

Det som er fint med Chili con Carne er at det er en fleksibel rett. I denne oppskriften har jeg brukt kjøttdeig av storfe, men en kan erstatte den med svin eller kylling for å redusere prisen. Du kan også kutte baconet, jeg har det med for å få mer smak. Du kan også erstatte kjøttdeigen med andre typer kjøtt som biff, kylling, svin, alt mulig. Men vi er studenter, så billig mat er det! Videre kan en så klart begynne å kutte bort grønnsaker. Chili con carne er i bunn og grunn bare kjøtt, bønner, chili og tomat, alt annet kan egentlig kuttes om du ønsker det helt grunnleggende. Prisen vil da gå ned til omkring 15 kroner per porsjon. Det skal så klart da også merkes at du får færre porsjoner.

Du kan også erstatte kjøttet med linser og mer bønner om du ønsker en vegetarvariant.

Fremgangsmåte

Del opp og stek kjøttet, chiliconcarne 003om du bruker forskjellige typer kjøtt, stekes de helst separat slik at det ikke kokes. Finhakk løken, chilien og hvitløken og stek i en stor gryte til løken begynner å bli blank. Tilsett så kjøttet, tomatene og kajennepepperet og kok opp. Riv gulrøttene og eplet, skjær squashen og paprikaen i terninger. Tilsett maisen, med laken, bønnene, grønnsakene og laurbærbladet og kok i 15 minutter på svak varme. Finhakk vårløken og tilsett, kok i 5 minutter til. Fjern laurbærbladene og smak til med salt og pepper. Heretter kan du la retten småkoke i ytterligere 30-60 minutter om du ønsker, chili con carne er en av de rettene som blir bedre jo lengre den får stå på platen og småkoke.

Server med ris, som fyll i burrito eller til nachos.

Eksperimenter gjerne med andre og flere ingredienser. Håper det smaker 🙂

Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s