Origano #6: Lasagne

DSC_0102 - 2016-01-21 at 18-15-21

Foto: Håvard Johannes Nielsen.

Da var vi i gang med Origano igjen! Origano er en ukentlig spalte i Origo hvor det gis studentvennlige oppskrifter på sunne, relativt enkle og billige middager. Denne gangen lages det lasagne! 

Tekst: Elisabeth Gangenes. Foto: Håvard Johannes Nielsen.


 

Det er vel ikke en studentkokebok med mindre man har med den klassiske studentretten: Lasagne. Denne oppskriften er min egen vri på denne svært vanlige retten. Det er lite nytt her, men om du aldri har laget lasagne selv, er dette et fint utgangspunkt. Dette tar så klart litt tid å lage, men er verdt tiden brukt! I tillegg kan en bruke det som er til overs av kjøttsausen som pastasaus senere, så her er det mye som kommer til nytte. Det er også mulig å bytte ut kjøttet med bønner og linser for å lage en vegetarvariant. Dette er en veldig fleksibel rett som passer perfekt for studenter. Hver porsjon koster mellom 18 og 24 kroner, alt etter hvor mye man spiser. Retten lages på omtrent en time.

Ingredienser 6-8 porsjoner

  • Kjøttsaus (se under)
  • Ostesaus (se under)
  • Lasagneplater
  • 100 g ost til topping

Ingredienser kjøttsaus

  • 400 g kjøttdeig
  • 1 squash
  • 1 løk
  • 2 selleristilker
  • 4 gulrøtter
  • 1 chili
  • 2 bokser hakket tomat
  • 1 ss basilikum
  • Så mye hvitløk du ønsker.

Her kan man så klart kutte kostnader ved å fjerne grønnsaker, men det er også viktig å få i seg nok vitaminer og mineraler mens man studerer, så derfor anbefaler jeg ikke å kutte dem. For å gjøre retten vegetarisk, byttes kjøttdeigen ut med bønner og/eller linser.

Det er veldig vanlig å bruke tomatpuré i kjøttsausen, men da det har henholdsvis dårlig holdbarhet har jeg valgt å ikke bruke den i denne oppskriften. Dersom du ønsker å bruke tomatpuré trenger du 1 toppet spiseskje.

Ingredienser ostesaus

  • 4 ss smør
  • 4 ss mel
  • 5 dl melk
  • 200 gram revet ost (jo flere typer jo bedre, men ta det du har. Bruk gjerne også mer)

Ingenting å kutte her for å gjøre det billigere. Alternativt kan en kjøpe ferdig posesaus.

Fremgangsmåte

Riv gulrøttene og squashen og finhakk alle andre grønnsaker. Stek kjøttdeigen i en stor gryte og tilsett løken, sellerirot, chili og hvitløk og stek det sammen med kjøttet. Ha i tomatene og resten av grønnsakene og la det koke. Smak til med salt og pepper.

DSC_0032 - 2016-01-21 at 17-30-10

Foto: Håvard Johannes Nielsen.

Smelt smør i en gryte og tilsett melet. Under røring tilsettes melken gradvis for å unngå klumper med mel. Kok opp og tilsett osten. Smak til med salt og pepper.

Ostesaus, kjøttsaus og pastaplater skal legges lag i lag i en ildfast form. Start og slutt med ostesaus. Ha revet ost på toppen.

DSC_0089 - 2016-01-21 at 17-46-27

Foto: Håvard Johannes Nielsen.

Stek lasagnen på midterste rille i ovn på 225°C i 20 til 30 minutter. Bruk en kniv til å sjekke om den er klar. La så retten hvile i 5 minutter før servering. Serveres gjerne med hvitløksbaguetter og salat.

Håper det smaker 🙂

Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s