Origano #2: Tomatsuppe

Foto: Håvard Johannes Nielsen.

Foto: Håvard Johannes Nielsen.

I ukens Origano blir det gitt en oppskrift på en billig, kjapp og god tomatsuppe. 

Tekst: Elisabeth Gangenes. Foto: Håvard Johannes Nielsen.


Tomatsuppe er veldig lett å lage og det finnes utallige varianter. Den er også veldig billig å lage. Tomater inneholder masse vitamin A og C og diverse mineraler kroppen trenger. Den har også lykopene, som er en kraftig antioksidant. Tomatsuppe kan lett fryses i porsjonsposer eller plastbokser, og den står seg godt i kjøleskapet. Dette er en oppskrift hvor en stavmikser kommer godt med, men det er ikke nødvendig. Om du lager suppen uten stavmikser vil du få en litt mer chunky suppe med litt mer å bite i. Dette er hvordan jeg pleier å lage tomatsuppen, og det blir omkring 2 liter suppe. Hver porsjon koster omkring 17 kroner og tar ca. 15 minutter å lage, så det er bare å hive seg i gang!

Ingredienser

 • 2 bokser hermetiserte tomater (hele om du har stavmikser, hakkede om du ikke har)
 • 1 stor løk
 • 200 gram spinat (ikke bli skremt over hvor mye dette ser ut, den krymper noe vanvittig)
 • Hvitløk etter hva du liker
 • 1 fersk chili
 • 1 liter vann
 • Litt fløte
 • Litt olivenolje
 • 2 terninger grønnsaksbuljong
 • 2 ts tørket basilikum
 • 2 ts tørket persille
 • 1 ts tørket rosmarin
 • 1 ts tørket timian
 • ½ ts kajennepepper
 • 1 ss worcestersaus

Det er veldig lite å kutte av ingredienser om man ønsker å gjøre retten billigere, men jeg vil i første fall foreslå fløten. Fløten gir suppen litt mer fylde og smak, men er ikke en viktig ingrediens. Etter dette ville jeg kuttet Worcestersausen, da den bare gir suppen et lite ekstra kick. Spinaten kan også sløyfes, men den inneholder mye jern, proteiner og kalsium som er viktige for studenten. Til slutt kommer de tørkete urtene. De er ikke så dyre i bruk, men om du ikke bruker disse urtene ofte i matlagingen din kan du spare godt på å ikke kjøpe dem, men det gjør at suppen blir kjedeligere i smaken. Krydder og urter teller ikke den oppgitte prisen, siden man bruker så lite av det hver gang. Les her for tips om hvilke krydre og urter man bør ha i kjøkkenskapet sitt.

Når det gjelder tilbehør så står man fritt til å velge. Makaroni, pølser, bacon, egg, ost og/eller stekt sopp er vanlige valg for meg. Men alt dette tilsettes suppen etter den er ferdig, og jeg teller ikke dette mot porsjonsprisen.

Fremgangsmåte

Finhakk løken, hvitløken og chilien og stek det i en stor kjele med olivenolje til løken begynner å bli blank. Dersom du ikke liker maten så sterk så kan du fjerne frøene fra chilien før du hakker den. Tilsett så alle urtene og kajennepepperet og stek det i ca. 30 sekunder til.

Foto: Håvard Johannes Nielsen.

Foto: Håvard Johannes Nielsen.

Dersom du har stavmikser: Ha i tomatene, fløten, vannet og buljongen og la det koke opp. Når det begynner å koke ha i spinaten og la det koke i 4 minutter. Tilsett worcestersaus og bruk stavmikseren for å blande og kutte opp ingrediensene og la det putre på middels varme i 2 minutter til under lokk.

Dersom du ikke har stavmikser: Ha i tomatene, fløten, vannet og buljongen og la det koke opp. Samtidig som dette koker, fres spinaten kjapt i en stekepanne for å krympe den inn. Hakk spinaten og tilsett den til gryten sammen med worcestersausen, kok i 6 minutter under lokk på middels varme.

Tilsett tilslutt hva enn av tilbehør du ønsker, feks pølser og/eller makaroni, salt og pepper, og server. Hvis du ønsker en litt fin finish: Ha en liten skvett olivenolje i bollen når suppen serveres.

Lettvint tomatsuppe med stort valg av tilbehør. Velbekomme! 🙂

Hilsen

Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s