Origano #1: Krydder og urter

Foto: Håvard Johannes Nielsen.

Foto: Håvard Johannes Nielsen.

Origo har fått en fast spalte kalt Origano, hvor maten står i sentrum. Denne spalten vil gi tips til næringsrike og studentvennlige måltider. Dette er det første innlegget i spalten – og handler om hvilke krydder og urter man bør investere i. 

Tekst: Elisabeth Gangenes. Foto: Håvard Johannes Nielsen. 


Dette er en liten artikkel om urter og krydder. Jeg innser at jeg kanskje burde hatt dette i introduksjonsartikkelen, men det glapp helt. Jeg vil her snakke litt om urter og krydder jeg anbefaler å skaffe. Dette er mer fordi jeg ikke regner urtene i kostnadene i oppskriftene jeg lager, da i det store og hele er en veldig liten sum per porsjon. Urter og krydder koster derimot litt å investere i, men man har det stående i lang tid. Alt som blir listet her er ting jeg har stående i skapet mitt og alt blir brukt med jevne mellomrom. Alt her er brukt for å gi litt mer smak på rettene, og er helt valgfritt. Å ikke bruke urtene og krydderne kan derimot gjøre maten litt kjedeligere i smaken.

Urter

 • Timian
 • Persille
 • Basilikum
 • Rosmarin
 • Oregano
 • Dill
 • Korriander

Timian – En av de mest vanlige urtene til kjøttretter, men også i supper, sammen med tomater og sauser.

Persille – Populær urt til både dekor og smaksetting. Denne urten er vanlig i alt av vestlig matlaging og den brukes ofte for å fremheve andre smaker. Et spesielt trekk med persillen er dens effekt mot hvitløkslukt, så om du sliter med hvitløkånde: Prøv persille!

Basilikum – Tomater og basilikum holder i lag som studenter og dårlig råd. Kombinasjonen er derimot langt mer gledelig. Veldig vanlig urt i italiensk matlaging og i tomatretter.

Rosmarin – Vanlig urt i italiensk matlaging som gir en senneplignende aroma på kjøtt og grønnsaker den brukes med. Kan også brukes til å lage te som hjelper når man er forkjølet, gjerne sammen med ingefær.

Oregano – Mest kjent som urten som gir den karakteristiske smaken til pizzasauser.

Dill – Dill er mest egnet til bruk i sjømat og dressinger, men også for å smaksette poteter. Dersom du er en fan av pommes frites så er dill en fantastisk smaksetter når man steker dem i ovnen.

Koriander – Dette er en veldig vanlig urt i asiatisk matlaging, spesielt i Thailand og Vietnam. Den er best brukt fersk, men den krever mye tilsyn å holde i live. Med mindre jeg lager noe helt spesielt bruker jeg stort sett tørket, selv om det er betraktelig mye mindre smak i tørket koriander. Utmerket urt i lag med frukt og grønnsaker.

Krydder

 • Kajennepepper
 • Paprika
 • Spiskummen
 • Gurkemeie
 • Karri
 • Korianderfrø malt
 • Kanel

Kajennepepper – Gir maten et ekstra kick om man vil ha litt styrke i smaken. Passer egentlig til alt.

Paprika – Gir en mer røkt smak på maten, passer veldig fint i lag med kylling og svin.

Spisskummen – Vanlig i arabisk og asiatisk matlaging og gir maten en sitronaktig smak på maten, etter min mening. Passer spesielt fint sammen med lam.

Gurkemeie – Mange forbinder dette krydderet med juletider og lussekatter, men den er utbredt i sørasiatisk matlaging. Den gir en kraftig gulfarge samt en mild smak som minner om appelsin og ingefær. Brukes tradisjonelt i curry-pulver.

Karri – Består stort sett av Gurkemeie, men har et par andre krydder i seg også. Dersom du ikke ønsker å kjøpe inn Gurkemeie i tillegg holder det egentlig med Karri, så sant du ikke skal bake.

Korianderfrø – Jeg er egentlig litt usikker på hvordan jeg skal beskrive dette krydderet. Som koriander er den veldig allstendig og kan brukes til det meste. Jeg bruker den primært når jeg lager asiatiske retter, spesielt nuddelsuppe.

Kanel – Brukes ikke bare på grøt og i kanelboller. Den kan også brukes i marinader og sauser. Men det er viktig å ikke bruke for mye, da kanel gir en veldig kraftig smak. Kanelen skal smaksette, men ikke overdøve resten. Kanel hjelper også om man har høyt blodsukker. Jeg bruker kanel mye i smoothies jeg lager for å hjelpe med sukkeret som kommer med.

Hilsen

Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s