Origano – Der maten står i sentrum

En introduksjon:

Hei alle sammen! Dette er starten på en ny spalte her hos Origo og den kommer til å ta for seg studentvennlig mat, både middager og desserter. Middagsoppskriftene kommer til å være store porsjoner, slik at det kan fryses til senere eller å ha middag et par dager. Oppskriftene forutsetter at en har tilgang til noen enkle, men vesentlige redskaper som kommer til å bli listet opp i denne introduksjonen.

Tekst: Elisabeth Gangenes


Først litt om redskaper jeg anbefaler alle å anskaffe.

  • 2 liter kjele
  • 1 liter kjele
  • Stor ildfast form
  • Stor stekepanne
  • Rivjern
  • Visp
  • En skarp kniv
  • Slipestål
  • Stavmikser
  • Børste

Dersom du kan, anbefaler jeg å investere i en billig stavmikser. Stavmiksere gjør det vesentlig lettere å lage diverse supper. Jeg kommer til å lage noen oppskrifter hvor en stavmikser nærmest trengs, men kommer også til å gi alternativ fremgangsmåte for de som ikke har en stavmikser.

Det er også viktig å vedlikeholde kniven du bruker. Det er farlig å arbeide med en sløv kniv. Bruk derfor et slipejern jevnlig. Dersom du kan, anbefaler jeg også at en investerer i en ordentlig slipestein og lærer å bruke en, men dette er heller for spesielt interesserte. Man merker derimot en stor forskjell mellom en kniv som blir slipt med stein en gang i blant (6-12 måneder) og vedlikeholdt med stål, og en kniv som bare blir vedlikeholdt med stål.

Vask grønnsakene grundig før bruk. Det er aldri kos å oppdage jord eller sand i maten fordi grønnsakene ikke er ordentlig vasket. Ikke minst vil dette skylle bort eventuelle sprøytemiddel. Selv om det ikke nødvendigvis er brukt sprøytemiddel på grønnsakene eller frukten som er brukt så skader det aldri å la de gjennomgå litt vann. Det eneste unntaket i bruk av vann er sopp. Sopp bør helst børstes, siden de trekker til seg vann som svamper og man kan miste mye næringsstoffer og smak om man vasker dem i vann.

Når det gjelder matlaging er det viktig å arbeide med rene redskaper. Etterhvert som man forbereder ingrediensene må man derfor vaske skjæreflaten og kniven man bruker når en bytter mellom ingredienstyper (grønnsaker, kjøtt, fisk, kylling).

I selve oppskriftene kommer jeg til å starte med å gi en kort forklaring hvorfor denne oppskriften har blitt valgt, hva den omtrentlig koster per porsjon og litt tips om hvordan man kan oppbevare det som er til overs. Etterpå kommer listen med ingredienser, samt en forklaring på hva som kan kuttes om man ønsker å gjøre retten billigere eller alternative ingredienser dersom det er noen hensikt (for eksempel vegetaralternativer). Til slutt kommer selve fremgangsmåten.

Hilsen

Elisabeth

En kommentar om “Origano – Der maten står i sentrum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s