Næringslivsdagen 2015 ble en suksess!

Hver høst arrangeres Næringslivsdagen av studenter ved Høgskolen i Narvik. Årets arrangement ble avholdt 21. oktober, som vanlig i glassgata. Vi har fått rapport fra noen av bedriftspresentasjonene, sammendrag fra kveldsunderholdningen, samt intervju med arrangementets leder, Elisabeth Lindgren Kummeneje. 

Tekst: Vårin Sund, Frøya Hodges. Foto: Benedicte S. Larsen, Mats Fredrik Heigre, Joakim Tetlie. 


Næringslivsdagen er et arrangement hvor bedrifter fra hele landet besøker skolen for å komme i kontakt med sine fremtidige arbeidstakere, og ivrige studenter møter opp for å undersøke spennende bedrifter innenfor de mange fagfeltene. Hver bedrift har sin egen stand, hvor studentene kan komme bort og stille spørsmål og ta seg en prat. Noen av bedriftene avholder også presentasjoner, slik at studentene får et godt overblikk over hva de forskjellige næringene bedriver. Mange arbeidskontrakter har blitt signert på akkurat denne dagen gjennom tidene.

Folksomt i glassgata. Foto: Benedicte S. Larsen.

Folksomt i glassgata. Foto: Benedicte S. Larsen.

Bedriftspresentasjoner

En av Origos reportere, Frøya Hodges, var til stede på noen av bedriftspresentasjonene. Videre følger en kort beskrivelse av hva disse bedriftene har å tilby.

Multikonsult

Multikonsult består av rådgivere i prosjekter over hele landet innen både bygg, elektro, prosessteknologi med mer. Firmaet har også en del prosjekter i utlandet, blant annet er de med på Ingeniører Uten Grenser. Feltarbeid er derfor en naturlig del av arbeidet deres. For studenter finnes MUST: Et program som innbefatter sommerjobb og sommerprosjekter i alle regioner. Noen av årets sommerprosjekter var innen konstruksjon, vindkraft og vannkraft. Region Nord er særlig sterk innen geoteknikk, bygg/eiendom og fiskeri/havbruk, og er opptatte av å være lokal. Her i byen står de bak oppussingen av rådhuset som begynte i år.

Sintef

Sintef er et forskningsinstitutt hvor det også er viktig med sans for forretningsutvikling. De knyter sammen universiteter, forskning og forretning for å finne lønnsomme løsninger. Det omfatter blant annet havbruk og fiske, og i Tromsø holder de på å forske på hvordan man kan effektivisere snøkrabbefiske. Sintef har naturligvis nok muligheter til å skrive masteroppgave eller PhD mens man jobber der. I resten av landet er de involvert i alt fra bioteknologi til helse og velferd. Internasjonalt har de et nært samarbeid med EU sine forskningsprogrammer.

Statkraft

Statkraft har hatt nok å henge fingrene i de siste 120 årene, og ifølge dem selv kommer det ikke til å bli noen færre jobber fremover. I Norge foregår det mye utbygging og utbedring av gamle kraftnett, særlig i Nord-Norge. Med alle prosjektene Statkraft har i utlandet – Tyskland, Hellas, Peru og Brasil med flere – er det gode muligheter til å få reise i jobben. Studenter kan få seg sommerjobb eller traineestilling som varier i to år. Hvert år utlyses det 6-10 traineestillinger, så det er et lite nåløye man må gjennom, ettersom en slik stilling er attraktiv.

Trainee Lofoten

Trainee Lofoten tilbyr ett år hos en bedrift for å tilegne seg de egenskapene man bør ha for å få jobb som ingeniør. I samarbeid med Look North vil de prøve å lokke folk nordover med et variert arbeidsliv og kompetanseutvikling, i tillegg til mye naturbaserte aktiviteter. Under traineeperioden får man besøke bedrifter og bygge seg et nettverk gjennom å møte andre traineer og potensielle arbeidsgivere. Look North tilbyr egen mentor og personlig veiledning for å hjelpe deg. Trainee Lofoten har rekruttering til ut februar, ansettelse i mars, mai og juni, og faglig arbeid fra september til juni.

Intervju med lederen av arrangementet

Vi møtte den overordnede lederen av arrangementet, den engasjerte og flittige studenten Elisabeth Lindgren Kummeneje. Vi tok oss en prat om selve dagen, og all planleggingen som ligger i forkant av et slikt arrangement. 

Elisabeth0001

ND-leder Elisabeth Kummeneje. Foto: Mats Fredrik Heigre.

– Dagen gikk veldig fint. Vi var nok folk som jobbet og stod på kjempebra. Litt trasig var det at noen studenter ikke hadde mulighet til å delta, da noen linjer hadde obligatoriske kurs. Bedriftene følte de ble tatt godt imot, og at de fikk en god oppslutning av studenter som besøkte dem på stand. De var også fornøyde med at det var lettere å finne parkeringsplasser i år enn i fjor, kan Kummeneje meddele. 

På spørsmål om hva hun synes om deltakelsen av bedrifter på dagen, sier hun at det hadde vært ønskelig med enda flere. – Alle bedriftskontaktene har stått på og gjort det de kunne. Vi har kontaktet til sammen rundt 400-500 bedrifter, og av disse klarte vi å få 41 til å besøke oss. Man merker nedgangstiden i bransjen. De må kutte kostnader, og mange har dermed ikke mulighet til å komme. I tillegg er de preget av et mindre behov for arbeidskraft. Dette er dumt, for de fleste bedrifter er jo bare i bunnen av en bølgedal – og er snart på tur opp igjen. Mange bedrifter beklaget fordi de ikke hadde ressurser eller kapasitet til å være med, sier hun. 

– Noe vi derimot er veldig fornøyde med, er at i år var alle studieretningene representert, til og med sykepleien. 

I løpet av dagen var det mange studenter som tok seg en tur i glassgata. – Det var jevn og fin strøm av studenter, naturligvis et rush rundt lunsjtider. Mange lærere fritar studentene fra undervisning denne dagen, men dessverre ikke alle. Vi har fått henvendelser fra lærere som sier at de var for dårlig opplyst om dagen til å kunne gi undervisningsfri, noe som er synd. Nå er dato for neste års arrangement allerede satt, og vi skal gå hardt ut og informere alle lærere tidlig om dette, sier Kummeneje. 

Vi i Origo var litt nysgjerrige på hvor omfattende planleggingen av arrangementet har vært. – Vi begynte allerede i februar å planlegge. Allikevel var det kanskje ikke tidlig nok, da vi har ting vi skulle ønske vi hadde vært tidligere ute med. Det ligger veldig mange timer arbeid bak arrangementet, både for bedriftskontaktene og oss som skal administrere booking av rom, catering, underholdning og lignende. Bedriftskontaktene har brukt tid på å undersøke bedrifter i forkant for å finne rett kontaktperson, og hvilke bedrifter som er relevante. Deretter har de ringt rundt, og sendt ut invitasjoner. Arbeidsgruppa er en flott gjeng som stilte opp på tross av kort varsel til tider. Siste uka før dagen var det temmelig hektisk. Næringslivsdagsavisen ble litt annerledes i år fordi vi prøvde oss på en ny leverandør som strevde litt med å få dette til. Det ble på hengende håret at det gikk i boks. Men til slutt gikk det, og vi fikk på plass de fleste detaljer, forteller Kummeneje.  

Det er mye arbeidskraft fra frivillige som ligger bak arrangementet. – Til sammen både på selve dagen, og i forkant av den, har vi vært opp mot 30 frivillige i år. Dette er vi fornøyde med! Vi var også heldige som fikk hjelp av forskjellige klubber på skolen. Lyd- og musikklubben stod for lån og rigging av høyttalere og annet lyd- og lysutstyr, både på dagtid i glassgata, og på kveldstid i kantina. SysRq bistod med utlån av utstyr til opplegg av det tekniske bedriftene trengte på stand. Fotoklubben hjalp til med fotografering av arbeidsgruppen, og HiNsides stilte opp på kveldstid med servering og hjelp til opprydding på kvelden. Vi hadde ikke klart oss uten alle disse, skryter Kummeneje. 

Før vi avsluttet praten, ville Kummeneje informere om neste års arrangement. – Vi er allerede på leting etter neste års arbeidsgruppe. Folk som er interesserte i å bidra med noe, hva som helst, må kjempegjerne ta kontakt. Vi er også på utkikk etter ny leder og nestleder, da vi som sitter i disse posisjonene er ferdige på skolen til våren. Dette er en tidkrevende jobb. Som leder for Næringslivsdagen, student og leder for HiNsides har det ofte vært mange baller i luften å sjonglere med, og riktige prioriteringer er viktig. – Men det har vært veldig, veldig lærerikt, avslutter hun.

Kveldsunderholdning

På kvelden ble det avholdt en finere middag for alle frivillige som hadde bidratt med å arrangere dagen, samt for bedriftsrepresentantene som ikke hadde reist hjem enda.

De frivillige belønner seg selv med god mat og vin. Foto: Joakim Tetlie.

De frivillige belønnet seg selv med god mat og vin. Foto: Joakim Tetlie.

Etter at desserten var slukt, åpnet HiNsides dørene for alle studenter som ville delta på fest. Komikeren Jan Tore Kristoffersen kom på besøk helt fra Bergen, og hadde stand-up show. Dette var til latter og glede for de oppmøtte festdeltakerne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s