FYLLA – Fra vors til bakrus

Ole André Sivertsen hold foredrag for studenter ved HiN. Foto: Joakim Tetlie

Ole André Sivertsen hold foredrag for studenter ved HiN. Foto: Joakim Tetlie

Onsdag 14. oktober arrangerte NITO Studentene HiN et foredrag om alkohol. Foredraget ble holdt av Ole Andre Sivertsen, som også har laget bok og TV-serie på NRK om temaet.

Tekst: Håvard Bredeli, foto: Joakim Tetlie.


De fleste av oss har opplevd det mange ganger og kommer til å oppleve det mange ganger til i løpet av livet. Jeg snakker selvsagt om fylla! Men har du noen gang lurt på hva som skjer med kroppen når du drikker alkohol og hvorfor? Dette ville Ole-André Sivertsen finne ut av. For oss født rundt 1990 er han mest kjent for å ha vært programleder for naturvitenskapsprogrammet for barn på NRK, Newton for ca 10 år siden. Denne vitenskapelige nyskjerrigheten for folkefenomenet “Fylla” førte til at Sivertsen begynte å lete i den forskningen som eksisterte. Spesielt i den finske og sovjetiske forskningen på bakrus fra 60- og 70-tallet. Denne researchen førte til boka “FYLLA – Fra vors til bakrus” som igjen førte til et TV-program med samme navn som gikk på NRK 3 i fjor. Nå reiser Sivertsen land og strand rundt med sitt foredrag med samme navn, og onsdag 14. oktober var turen kommet til Narvik og HiN. Foredraget, som var i regi av NITO Studentene ved HiN, trakk et halvfult Auditorium 1 med studenter og andre NITO-medlemmer.

I foredraget forklarte Sivertsen ganske detaljert hva som påvirker kroppen når du får i deg alkohol (etanol), hvorfor de ulike fenomenene skjer når du er full, hvordan du kan gjøre bakrusen “snillere”, og tips og råd til hva du burde gjøre når du er bakfull.

Sivertsen klarer å få fram budskapet om dette legevitenskapelige fenomenet på en veldig folkelig og underholdende måte samtidig som hele terminologiboka kommer med. Han bruker aktivt snutter fra TV-serien til å demonstrere fenomenene og forklarer i dybde hva som skjer og bakgrunnen for at de valgte å utføre de ulike eksperimentene i TV-serien.

Mange i auditoriumet kjente seg igjen i de ulike fenomenene som rundt fylla som oppstår og som ble forklart. Undertegnede kjente seg for eksempel godt igjen i klippet av sjakkspillere som skulle spille lynsjakk i fylla. Og ja, det ER en stor greie når dama står i slag i 3 trekk uten at noen av spillerne merker det!

Det ble også drodlet mye rundt fenomenene “blackout” og “brownout”, hvorav sistnevne nok oppfattes som det verste fenomenet av de to. Mens du ved en “blackout”, ikke husker noe som helst fra en periode, er en “brownout” at en bare husker små glimt uten sammenheng fra en periode, noe som igjen kan føre til noen pinlige minner for livet. Sivertsen kunne selv fortelle at han hadde opplevd dette i studietiden sin.

Fremmøtte studenter følger ivrig med. Foto: Joakim Tetlie

Fremmøtte studenter følger ivrig med. Foto: Joakim Tetlie

Blant myter Sivertsen kunne bekrefte var blant annet at blank brennevin er bedre for kroppen enn brunt brennevin. En annen at mens menn begynner å forbrenne alkohol i magen, gjør ikke kvinner det samme. Noe som igjen fører til at kvinner tar opp en langt større andel av alkoholen i tarmene enn menn, noe som igjen er en medvirkende årsak til at kvinner får en høyere promille på samme mengde alkohol som menn. Det kanskje mest populære trivielle faktabiten Sivertsen kunne komme med, var hvorfor en ofte får kraftig hodepine i bakfylla, og hva som er mest effektivt for å motvirke hodepinen. Sivertsen kunne nemlig fortelle at ved inntak av alkohol, vil kroppen bli dehydrert. Når kroppen blir dehydret, krymper alle kroppens organer. Inkludert hjernen. Dette fører til et undertrykk i åpenrommet som oppstår mellom hjernen og hjernebarken. For å motvirke dette, prøver kroppen å lage et overtrykk i hjernebarken for å nulle ut trykket, men når alkoholen er ute av kroppen og en begynner å få i seg væske igjen, går hjernen tilbake til normal størrelse uten at overtrykket klarer å bli redusert fort nok, og konsekvensen er en sterk hodepine. Ifølge Sivertsen finnes det en medisin mot mensensmerter som en får reseptfritt på apoteket som er veldig effektiv på å ta vekk denne smerten. Dessverre fikk undertegnede en blackout da denne reportasjen skulle skrives, så navnet på medisinen er derfor borte fra undertegnedes minne.

Kort oppsummert, var dette foredraget særs godt gjennomført og responsen fra publikum var også veldig god og foredraget kan anbefales på det sterkeste!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s