Jubileumsfeiring av en sprek 60/25-åring

Arne Erik Holdø ønsker velkommen til jubileet. Foto: Kenneth Hansen

Arne Erik Holdø ønsker velkommen til jubileet. Foto: Kenneth Hansen

24. og 25. september feiret HiN seg selv i forbindelse med at det i år har vært ingeniørutdanning i Narvik i 60 år og sivilingeniørutdanning i 25 år. Det feires også 60 år med Narvik Teknikersamfunn/Studentersamfunn.

Tekst: Bjørn Dinesen, Silje Thune Hauknes og Kenneth Hansen
Foto: Bjørn Dinesen, Harpal Singh og Kenneth Hansen

Kake til alle!

Rektor ved HiN, Arne Erik Holdø, åpner jubileet og forteller kort om årsaken til at ingeniør- og sivilingeniørutdanninga ble startet i Narvik. Vi får så et musikalsk innslag fra MiNensemblet. Deretter kunne Holdø by de oppmøtte på kaker og tapas. Når alle hadde tatt seg et stykke gikk Tore Nysæter, ordfører i Narvik, opp på podiet. Fra arrangørens side var det nok en tabbe å servere kake før talene var ferdige. Nysæter slet dessverre veldig med å få oppmerksomhet på grunn av prating i glassgata. Han snakket blant annet om viktigheten av kompetanse i en landsdel som har fremgang, på tross av nedgang andre steder i landet. Han avsluttet med å oppfordre studenter og ansatte til å la bilen stå hjemme og heller gå til skole og jobb. Sist ut i innledningen var høgskolestyrets leder, Åge Danielsen. Han fortalte om lokale politikeres rolle i etableringen og utviklingen av ingeniør- og sivilingeniørutdanningen. «Det er de faglige og akademiske kravene som skal drive skolen videre, men man må ikke glemme politikken.»

MiNensemblet står for det kunstneriske innslaget. Foto: Kenneth Hansen

MiNensemblet står for det kunstneriske innslaget. Foto: Kenneth Hansen

Lars-Erik Persson – Den vidunderlige matematikken

Det ble holdt mange spennende foredrag i forbindelse med høgskolens feiring av 60 år med ingeniørutdannelse og 25 år med sivilingeniørutdannelse. Blant disse var foredraget «Den vidunderlige matematikken», som det også ble gjort opptak av for NRK Kunnskapskanalen. Foredraget ble holdt av professor i matematikk, Lars-Erik Persson. Han er ansatt ved Høgskolen i Narvik og Luleå Tekniska Universitet, og har veiledet hele 52 doktorgradstudenter frem til doktorgrad. Han fortalte om mange interessante fenomener innenfor matematikken, blant annet den magiske attraktoren, møbiusbåndet og Mandelbrotmengden med flotte mønster som gjentar seg i det uendelige. Hans metode for å hjelpe doktorgradstudentene er å sette mennesket i fokus. Har de kunnskap, interesse og selvtillit kommer de til å oppnå doktorgrad.

Lars-Erik Persson forteller om den vidunderlige matematikken. Foto: Harpal Singh.

Lars-Erik Persson forteller om den vidunderlige matematikken. Foto: Harpal Singh.

Bjørn Haugstad – Framtiden for høyere utdanning og forskning

I forbindelse med jubileet kom statssekretær for kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad, på besøk for å holde innlegg. Han snakket om viktigheten av tilstedeværelse av høyere utdannelse i Narvik for å bidra til vekst, og å styrke miljøet her gjennom blant annet fusjonen med UiT. Han snakket også om at bakgrunnen for fusjonen var å øke kvaliteten, men at det ikke var fusjonene alene som skal sørge for heving av kvaliteten. I den forbindelse så kommer det stortingsmelding om kvalitet i høyere utdanning i 2017. Denne skal baseres på det som finnes av høy kvalitet i dag og jobbe videre med det. Et av de viktige momentene for denne mente han at man må flytte sektoren på en slik måte at sektoren selv vil være med, at man har en levende involvering hvor man ønsker utvikling for kvalitet. Alt dette i et tiårsperspektiv, med en ingeniørbransje i endring på grunn av oljesektoren og endringen av samfunnsoppdraget med tanke på dette.

Bjørn Haugstad, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, forteller om fremtiden for høyere utdanning og forskning. Foto: Bjørn Dinesen

Bjørn Haugstad, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, forteller om fremtiden for høyere utdanning og forskning. Foto: Bjørn Dinesen

Leif Simonsen – 100 år med teknisk utdanning i Narvik

Leif Simonsen tok oss gjennom en 100 år lang historie helt tilbake til tidlig 1900-tall, når man hadde kveldsskole for å undervise i tekniske fag på deltid, fag som vi i dag vil betrakte som yrkesfag. Det begynte med historien om oppstarten i gate 3 i 1955 med Rektor Kobberstad, og store deler av historien dreide seg om han. Gjennom foredraget tok Simonsen oss gjennom mange aspekter ved historien til HiN. Både historier og digresjoner om enkeltpersoner, historien om byggene, ekskursjoner og studentaktivitet. Mesteparten av historien til Simonsen gikk opp til etableringen av sivilingeniørutdanningen, men han tok også for seg litt nyere historie også. Alt i alt et meget spennende innlegg fra Simonsen, med et bredt spekter av historie fra den tekniske utdanningen i Narvik.

Leif Simonsen gir oss et innblikk i 100 år med teknisk utdanning i Narvik. Foto: Bjørn Dinesen

Leif Simonsen gir oss et innblikk i 100 år med teknisk utdanning i Narvik. Foto: Bjørn Dinesen

Rune Grov – Historien om sivilingeniørutdanningen

I foredraget til Rune Grov startet han med historien om komiteen som skulle jobbe med opprettelse av sivilingeniørutdanning i Narvik. Innstillingen fra komiteen i 1986 var at man skulle opprette sivilingeniørutdanning. Dette sjedde ikke på dette tidspunktet og det førte til en årelang politisk kamp for å få gjennomført oppstarten og det ble lagt inn en stor innsats. I 1990 kunne man se fruktene av dette arbeidet og de første studentene begynte høsten 1990. Det første året var det bare snakk om to forskjellige linjer, men det ballet fort på seg og man fikk flere linjer i løpet av de første årene. I begynnelsen var det svært få ansatte og for å få til å ha forelesere nok kom de opp med intensivundervisningsmodellen som fortsatt brukes den dag i dag. Dette førte til at man leide inn forelesere fra NTH for å holde fag her i Narvik. I oppstarten holdt sivilingeniørutdanning til i teknologiparken, men ble etterhvert flyttet opp til HiN der den er i dag.

Rune Grov forteller om oppstarten av sivilingeniørutdanninga i Narvik. Foto: Bjørn Dinesen

Rune Grov forteller om oppstarten av sivilingeniørutdanninga i Narvik. Foto: Bjørn Dinesen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s