Humorsultede Narvikinger foret med femstjerners stand-up

Arnt Finesse på scenen på Malmen. Foto: Elisabeth Gangenes

Arnt Finesse på scenen på Malmen. Foto: Elisabeth Gangenes

Magne Køste og Arnt Finesse gjestet Narvik i helga. Origo var selvfølgelig tilstede og intervjuet begge to!

Tekst: Kenneth Hansen, Foto: Elisabeth Gangenes

Da showet til Arnt Finesse og Magne Køste på Rallarn ble utsolgt på kort tid så de en mulighet til å bidra med noe godt. De satte opp et ekstrashow og donerer alle inntekter til hjelpeorganisasjoner på Lesvos. En og en halv time før showet møter vi Magne Køste og Arnt Finesse, eller Kevin Kildal som han heter når han ikke står på scena.

Kevin Kildal

Vi har lest at artistnavnet ditt har hentet inspirasjon fra Arnfinn Nesset, en tidligere sykepleier som ble dømt for 22 drap i 1983. Hvorfor han?

Det er et ordspill på det navnet ja. Arnt Finesse er et veldig gammelt navn som jeg har brukt siden jeg var interessert i hip-hop. For de som er internett-guder utlover jeg en dusør på 1000 kroner dersom de klarer å finne en gammel låt der jeg rapper med navnet Arnt Finesse. Det skal finnes en der ute, men jeg aner ikke hvor. Det er kjempegammelt, fra når jeg gikk i 8.-9. klasse. Det hadde vært morsomt om den hadde nådd overflaten igjen og rasert det lille jeg har bygd meg opp av en karriere.

Du har tidligere vitset om pedofili, incest og fisting av sigøynere. Er det noe som er off limits selv for deg?

Nei. Nei, det er det ikke. Så lenge det er morsomt. Det gjelder for meg og mange andre komikere at vi takler ting som er triste og vanskelige med humor. Jeg håndterte kreften til min mor med humor. Det fungerte for meg, men jeg forstår godt at noen ikke støtter det, og takler ting på en annen måte.

Hva syns venner og familie om tematikken i humoren?

Nå synes de det er kjempebra, når vi har startet å gjøre show der folk vil at vi skal være. Hadde du spurt dem for et år siden hadde de nok sagt at det ikke er spesielt effektiv tidsbruk, men de har alltid støttet meg. Mamma var på det første showet der jeg dro de verste vitsene om sykdommen hennes. På det tidspunktet var hun veldig syk med kreft i spiserøret, så hun kunne ikke snakke, men hadde hun kunnet det, så hadde hun flirt høyest av alle i publikum. Hun så at det var min måte å takle det på, og hun har alltid vært utrolig støttende. Pappa har også vært der. Han er en steinhard type, men han har kjørt mange mil for å komme og se oss på show rundt om kring. Uten familie og venner kan man ikke drive med dette, for det er jo de du låner penger hos når det går dårlig.

Kevin Kildal (t.v.) intervjues av Kenneth Hansen. Foto: Elisabeth Gangenes

Kevin Kildal (t.v.) intervjues av Kenneth Hansen. Foto: Elisabeth Gangenes

Du startet karrièren når du flytta til Trondheim i 2010/2011. Vi har sett tilbake på noen eldre show og det er tydelig at du har utviklet deg som komiker. Hvor bevisst er denne utviklingen og hva lærer du mest fra?

Utviklingen i seg selv går litt hånd i hånd med at man vokser opp litt. I starten så gjorde jeg noe en kanskje kan se på som en feil. Det å være en utagerende og drøy komiker bare for å være utagerende og drøy. Mange ganger skrev jeg bra vitser, også tenkte jeg «hvordan kan jeg blande inn incest i dette slik at folk både ler og brekker seg?». Nå er det ikke viktig for meg å være drøy, så lenge jeg forteller vitser jeg er komfortabel med.

Det blir kanskje litt mer troverdig også når du ikke tvinger det fram?

Ja, for mange av vitsene jeg har nå har en rot i sannheten. Jeg har jo også gått litt fra å være en «one-liner komiker» uten overganger til å bli mer sammenheng. Det har blitt litt mer flyt i showene.

Hvor viktig har Snapchat vært i karrièren?

Det er litt demotiverende å si, men det er jo det som har gjort at det har tatt av nå. Jeg drev jo med stand-up i tre år og reiste rundt og tryglet om å få opptre og svarene i 90 prosent av tilfellene var «nei takk». Mens nå etter at det har tatt av på Snapchat så tar de kontakt med meg. Det er litt tilfeldig at det var akkurat meg, og det er mange komikere i Norge som hadde fortjent medgangen mye mer enn meg, men jeg klager jo selvfølgelig ikke.

Vet du om det er andre i Norge som har brukt Snapchat på denne måten og lyktes så bra som deg?

Nei, ikke på samme måte. Men det finnes jo folk som har brukt Snapchat til å bli berømt i Norge. Eksempelvis Brovold som hadde sex med ulike jenter på Snapchat og ble berømt. Det har jo fungert for han, men jeg vet ikke hvilken karrière du ender opp med etter det. Men dersom han er fornøyd så er det topp. Det hadde nok ikke fungert for meg. Om jeg hadde lagt ut nakenbilder av meg selv på Snapchat så hadde veien fra suksess til å bli anmeldt vært kort tror jeg nok.

Hvorfor filmer du Snapchat-videoene i bilen?

Ja, det er det. Dersom du sitter i leiligheten og roper slik jeg gjør i bilen så tar det ikke lang tid før noen bryter ned døra og henter deg. Jeg var inne til behandlig for aggresjonen min, og da fikk jeg beskjed fra psykologen min om å prøve å rope når jeg satt i bilen. Og det har jeg gjort. Når jeg blir forbannet så kjører jeg et sted og sitter i bilen og roper. Det burde alle prøve. Så begynte jeg å filme når jeg kjedet meg på tur hjem fra jobb og lignende. Tilfeldigheter førte til at en admin på en sånn felleskonto så det og postet det på sin Story. Da tok det av over natta.

Arnt Finesse slapper av før showet på Malmen. Foto: Elisabeth Gangenes

Arnt Finesse slapper av før showet på Malmen. Foto: Elisabeth Gangenes

Vil du si at du er sint og aggressiv i hverdagen?

Nei, det vil jeg ikke si. At man kan ha sterke meninger om noe, det er det ingen tvil om. Men jeg er ikke aggressiv og sint i møte med folk. Det er jo mange som tror at jeg er gal i hodet, men sånn på privaten er jeg egentlig ganske kjedelig.

Du har jo et artistnavn eller en figur, Arnt Finesse, som du bruker på scena og på Snapchat. Hvor stor avstand er det mellom Arnt Finesse og Kevin Kildal?

Avstanden mellom meg privat og meg på Snapchat er stor. Jeg går jo ikke rundt og roper til folk på gata. Mye av det jeg sier er derimot ting jeg kan finne på å si på privaten også. Så det er egentlig meg, men med en helt annen aggresjon. På scenen får man se en mellomting mellom meg privat og meg på Snapchat.

I et intervju med Avisa Nordland i mai sa du at drømmen var å leve av humoren. Hvor langt unna den drømmen er du i dag?

Ikke langt. Grunnen til at jeg ikke har sluttet i jobben er at nå skal jeg fokusere på betale ned gjelden jeg har bygd meg opp når jeg var nybegynner innen stand-up. Etter det kan jeg vurdere om jeg skal slutte i min vanlige dagjobb og gjøre humoren på heltid. Det er nok det de fleste komikere ønsker. Men det er beinhardt, for det er veldig sesongbasert og det går veldig i bølger. Man må jo også være forberedt på at ting snur, jeg håper jo selvfølgelig at fremgangen fortsetter, men det kan man jo aldri være helt sikker på.

Du kjører en del show fra Trøndelag og nordover. Har du vært lengre sør i landet?

Ja, jeg har vært rundt i hele Norge. På denne turneen skal vi sørover over nyttår, og vi har startet bookinga der nå. Det er litt vanskeligere å komme igang sørpå. Det sier seg litt selv med den humoren. I tillegg så er det slik at mange arrangører lengre sør vegrer seg for å ta risikoer. Det er jo en risiko å arrangere slike show, men vi har begynt å pushe litt og de virker ganske åpne nå, men vi må gjerne tar mer av risikoen enn her i nord.

Hvordan reagerer de på humoren din?

Det er ikke slik at reaksjonen på et show eller en humortype bare er avhengig av geografien. Man kan kjøre to show på to dager i vidt forskjellige deler av landet og det er så mange andre ting enn stedet som avgjør om et show går bra eller dårlig. Det kan ofte være vanskelig å sette fingeren nøyaktig på hva som gjør at det går bra eller dårlig.

Hvor mye tilpasser du showene til publikum?

Det spørs. Dersom jeg gjør en spesiell type jobb, for eksempel en firmajobb, så prøver jeg jo å gjøre det litt mer aktuelt for akkurat dem. Ellers så tar jeg nok ikke de samme hensynene som mange andre komikere kanskje tar. På de showene vi har nå så vet jo folk hva de går til. Det er noe som har forandret seg. For et år siden når vi gjorde klubbjobber så kunne folk komme å klage etter showet. Denne humoren treffer ikke alle, men nå er nok folk mer klar over hva som står på menyen når de ser navnet mitt.

Du fikk ikke satt opp ekstrashow på Rallarn. Det har i etterkant av dette vært litt offentlig frem og tilbake angående årsaken. Hva er, etter din mening, årsaken til at du måtte finne et annet lokale?

Vi misforsto hverandre fra starten av. Grunnlaget jeg først fikk inntrykk av kjøpte jeg ikke, men det viser seg i ettertid at de har et større middagsarrangement som ville krasjet med vårt show. Nå var vi så heldige at Malmen tok kontakt fem minutter etter at det ble kjent at vi trengte et lokale, så da ordnet det seg for alle parter.

Du har valgt å donere inntekten fra showet på Malmen til hjelpeorganisasjoner i Lesvos. Hva er det med akkurat denne saken som engasjerer?

Media er flinke, og de bruker rette bilder og rett vinkling for å engasjere folk. For min del så har jeg kjenninger som er der nede, og flere som skal nedover. Jeg har veldig lyst til å hjelpe, men har ikke muligheten til å reise selv. Da synes jeg det er fint at vi kan hjelpe på den måten vi kan. Det er å sette opp show og gi pengene til noen som kan hjelpe, noe som er mye bedre enn at jeg tar de med hjem og drikker opp pengene eller at Kredinor tar dem. Da jeg nevnte ideen for Magne brukte han ca 2 sekunder på å si ja. Det som kanskje engasjerer meg mest angående denne saken er å se den gruppa som ikke engasjerer seg i saken. Det gjør det så mye mer alvorlig etter min mening. Jeg har fått meldinger fra folk som ikke kommer på showet på Malmen fordi vi gir pengene til veldedighet, og da tenker jeg «supert, jeg har ikke lyst til å møte deg fordi du skjønner ikke hva dette går ut på». Jeg skulle gjerne tatt meg seks timer og forklart det for dem, men det har jeg ikke tid til og de er ikke åpne for å høre det. Jeg ser jo ting som blir delt på Facebook uten rot i virkeligheten. Dette er ikke snakk om religion eller politikk, det er mennesker som trenger hjelp.

Magne Køste

Hvor lenge har du holdt på?

Til neste år blir det ti år.

Hvor kommer du fra?

Kommer fra Trondheim. Har bodd der hele livet, og det er det som er basen min i dag.

Du har også reist litt rundt i hele landet?

Ja, jeg har stått på scenen rundt om i Norge fra før, også har jeg vært med Kevin på showene han har hatt i sommer og i høst. Det er planen at jeg skal være med han videre også.

Du jobber jo sammen med Kevin Kildal. Hvordan kom det samarbeidet i stand, og hvorfor?

Jeg hadde jo allerede holdt på en dinosauralder når Kevin kom inn i bildet. Vi fungerte bra sammen, jobber bra sammen og har lik humor. Det gjorde at vi tok en del jobber sammen, også har det jo løsnet litt for Kevin nå. Da lurte han på om jeg ville være med å varme opp for han på turneen.

Magne Køste før showet på Malmen. Foto: Elisabeth Gangenes

Magne Køste før showet på Malmen. Foto: Elisabeth Gangenes

Lever du av humoren i dag?

Jeg er også der Kevin er. Det går greit nå, men jeg har også en jobb på siden. Jeg har også et håp om å leve av humoren, men har jobb også. Man vet aldri når det kan gå dårlig igjen og da kan det være greit å unngå at Namsfogden hamrer på døra di.

Hvorfor takket du ja til å donere inntekten fra dette showet til veldedighet?

For min del så var det en fin mulighet når vi hadde solgt ut det første showet og vi hadde mulighet til å opptre for enda flere folk. Det at vi kan gi pengene til noen som virkelig trenger det nå og bidra på de måtene en kan bidra på er veldig fint. Når vi har det såpass bra som vi har det, hvorfor kan vi ikke gi noe til de som har det skikkelig jævlig? For min del var det en no-brainer. At det endte opp på akkurat denne saken har vel litt med at det er det som står om i media nå.

Er dette noe dere kunne tenkt dere til å fortsette med?

Ja ihvertfall for min egen del, og jeg regner med Kevin er med på det også. Dersom vi kan bidra med noe så er det ikke utenkelig at vi gjentar dette.

Dette er jo ikke første gangen dere har måttet booke ekstrashow?

Nei, heldigvis ikke. Vi er jo veldig takknemlige og fornøyde. Nå er det jo Kevin som trekker folk. Ingen vet hvem jeg er og de driter i meg, det er ikke til å stikke under en stol. Men det er bare artig å få være med, og at vi kan kjøre flere show på en kveld er helt strålende.

Køste går på scena

Ved 20-tida begynner lokalet å fylles opp. Når Magne Køste går på scenen 20.15 har det kommet omtrent 70 personer. Snittalderen er overraskende lav, kanskje noe-smått-og-tjue. Køste sliter litt med responsen fra publikum i starten, men det tar seg fort opp. Etter 5-10 minutter er både han og publikum varme i trøya og latteren sitter løst. Han involverer publikum og rutinen hans er tydelig. HiN-studentene Robin Mosling, Petter Christensen, Magnus Blegeberg og Tobias Thorsen satt fremst og ble tidlig dratt med av Køste. I pausen sier Køste at han er fornøyd, men at han er litt daff etter gårsdagens festligheter. Publikum var ikke så utleverende som han skulle ønsket, men sier at generelt er publikumet i Nord-Norge det beste publikumet. «De er ikke akkurat bortskjemt med stand-up kan du si.» Han forteller også at når han involverer publikum såpass mye så påvirker det materialet hans.

Magne Køste involverer publikum. Foto: Elisabeth Gangenes

Magne Køste involverer publikum. Foto: Elisabeth Gangenes

Som skutt ut av en kanon

Etter en liten pause går Finesse på scena til tonene av Kvelertak. Det er et passende musikkvalg, da han umiddelbart går rett i strupen på publikum. «Det er så godt å være her! Jeg har omtrent like god følelse som Josef Fritzl har på slektstreff.», er det første han sier når han kommer på scenen. Da har han øyeblikkelig lagt lista for kvelden. Han snakker også om blant annet incest, selvmord og Widerøe. Når han kommer med noen stikk mot Harstad responderer publikum med høylytt jubel og latter. Etter showet er han strålende fornøyd og skryter av publikum før han stresser videre til showet på Rallarn.

-Vi vil ha mer stand-up!

Etter showet på Malmen møter vi på de fire HiN-studentene som satt fremst: Robin Mosling, Petter Christensen, Magnus Blegeberg og Tobias Thorsen. De er meget godt fornøyde med showet og vil veldig gjerne har mer stand-up i byen. Før showet hadde de aldri hørt om Magne Køste, men hadde sett Arnt Finesse på Snapchat. «Den grove humoren er perfekt!», sier de omtrent i kor. De synes det var en veldig fin gest å donere pengene til veldedighet, og synes at flere burde gjort som dem og møtt opp.

Elendig lokale

Undertegnede var også tilstede på Rallarn og det ble en skikkelig nedtur. Malmen er et perfekt lokale for denne typen arrangementer, men det samme kan dessverre ikke sies om Rallarn. Lokalet er, etter mitt syn, overfylt og med manglende ventilasjon var fraværet av oksygen merkbart allerede før showet starter. Begge komikerne sliter også litt med publikum, som nå er betraktelig eldre og mer beruset enn på Malmen. Spesielt Arnt Finesse får vanskelige arbeidsforhold med stadige avbrytelser. Han kjemper besatt for å holde kontrollen på showet, men det flyter litt ut og han virker litt preget. Alt i alt var showet på Malmen bedre og vi håper at utelivet i Narvik sørger for at det blir kortere ventetid mellom stand-up showene fremover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s