Feiret flotte faddere

Årets fadderkull. Foto: Elisabeth Dimby

Årets fadderkull. Foto: Elisabeth Gangenes

Tirsdag ble årets fadderstyre og faddere feiret i kantina med middag og premieutdelinger.

Tekst: Kenneth Hansen, Foto: Elisabeth Gangenes

-Takk for at dere stiller opp

Arvid Sølve Urke, markeds- og rekrutteringsrådgiver ved HiN, åpnet middagen med å skryte av fadderne på vegne av studiesjefen, dekanen, direktøren og rektor. «Dere møter opp en uke før skolestart og gir av egen fritid for å hjelpe medstudenter og høgskolen. Dette setter vi enormt stor pris på.», forteller Urke. Han forteller også at det å være fadder kan være fint å skrive på CV-en, da det viser at du er en lagspiller. Urke ønsker spesielt å trekke frem årets faddersjef Maria Caroline Paulsen som, på tross av det Urke beskriver som vanskelige økonomiske rammer, har fått i stand en veldig bra fadderperiode.

Premier og priser

Etter middagen er det klart for loddtrekning. Alle fadderne vinner en premie hver. Premiene som ble delt ut var: vaffeljern, ørepropper, Music Angel, vannkokere, elektriske tannbørster, smoothiemaskin, minnepinner og godteposer. Hovedpremien, en Sodastream, stakk Lars Erik Sørgård av med.

Premiebordet bugnet av flotte premier til alle fadderne. Foto: Elisabeth Dimby

Premiebordet bugnet av flotte premier til alle fadderne. Foto: Elisabeth Gangenes

Det ble også kåret årets faddergrupper. Juryen klarte ikke å bestemme seg for bare en vinner, så både gruppe nummer 3 og 8 fikk prisen. Gruppe 3 besto av Severin Lie Rudi, Simen Hansen, Tobias Thorsen, Torkild Alstad og Bilal Hussain. Gruppe 8 besto av Christian Bjerknes Nilsen, Ole Gunnar Høvik, Fredrik Engesvik, Thomas Kristoffersen, Morten Sæther Grande og Eivind Skoglund Hansen.

Årets Fadder ble Bjarne Jensen. I begrunnelsen nevnes blant annet at han satte i gang aktiviteter på eget initiativ og bidro hver dag. Disse aktivitetene var blant annet grilling flere dager, samt turer og utflukter. Han fikk et gavekort hos Pizzabakeren på 200 kroner som takk for innsatsen. «Det er fint å bli satt pris på når man gjør en innsats.», sier Bjarne. Når vi spør han om hvorfor han vant kommer svaret kontant. «Det er på grunn av utseendet!.», svarer han og humrer bak brillene. «Neida, jeg prøvde å gjøre noe hver dag. Grilling, turer også videre. Det var jo ikke bestandig så mange fadderbarn med på alt, men de hadde ihvertfall tilbud om aktivitet hver dag. Det er det viktigste. Du skal være sliten etter to uker som fadder, og det skal ikke bare være på grunn av alkoholen.» Neste år vil han stille som faddersjef. «Det kreves mye av en faddersjef, men jeg tror det blir gøy. Spesielt organiseringen og planleggingen i forkant krever en del jobb. Da skal en lage program, skaffe sponsorer, booke lokaler og planlegge aktiviteter.»

Representanter fra faddergruppe 3 og 8. Årets Fadder Bjarne Jensen foran til venstre. Foto: Elisabeth Dimby

Representanter fra faddergruppe 3 og 8. Årets Fadder Bjarne Jensen foran til venstre. Foto: Elisabeth Gangenes

-Et stort ansvar

Avtroppende faddersjef Maria Caroline Paulsen er godt fornøyd med årets fadderuker. Hun forteller at fadderstyret har jobbet med å utvikle fadderkonseptet fra fjoråret. Dette innebar blant annet at fadderperioden ble kuttet fra tre til to uker. «I år har det vært aktivitet hver dag, det har det ikke vært tidligere.», sier hun. Ellers trekker hun frem både opp- og nedturer. «Avslutningsfesten var helt topp. Folk sa at det var den beste festen på HiN noensinne og at de aldri hadde sett lokalet så flott pyntet. Arctic Race var litt forstyrrende i forhold til planene vi hadde på forhånd, men løpet skapte mye liv og røre i byen. Det kombinert med det fantastiske været vi hadde skapte en fin ramme rundt hele arrangementet. En ting vi ikke er helt fornøyd med er transport av nye studenter. Dette var en ny ordning der faddere hentet nye studenter på flyplassen. Vi manglet folk som kunne kontakte de nye studentene og vi slet generelt litt med kommunikasjonen.»

Fadderstyret med faddersjef Maria Caroline Paulsen (t.v.), Jørgen Astad Hansen og Therese Helene Aas. Foto: Elisabeth Dimby

Fadderstyret med faddersjef Maria Caroline Paulsen (t.v.), Jørgen Astad Hansen og Therese Helene Aas. Foto: Elisabeth Gangenes

Da vi spurte Maria, som går siste året på master nå, om hun ville stilt som faddersjef neste år trekker hun på smilebåndet. «Både og. Det har vært veldig artig og det er veldig fint når folk er fornøyde, men det har vært veldig mye arbeid. For å sitte i fadderstyret må en være villig til å ta på seg en del ansvar og en må kunne både planlegge og ikke minst improvisere. Det er alltid noe som skjærer seg, og da må man reagere kjapt. Ellers må man være et medmenneske og flink å kommunisere. Folk forventer at styret har svaret på alle spørsmål. Hvis du ikke har svaret må man kunne finne det.»

Til slutt ønsker hun å takke for innsatsen til alle som har stått på for å ønske nye studenter velkommen til Narvik og HiN.

-Bli fadder!

Leder i Studentparlamentet i Narvik (SPiN) Bjørn Dinesen forteller at det er SPiN som eier fadderordningen. De er involvert i valg av faddersjef gjennom Studentenes Samarbeidsutvalg (SSU) som består av representanter fra HiN, Studentinord, SPiN og Narvik Studentersamfunn (NSS). Den utvalgte faddersjefen velger så selv hvem han/hun vil ha med seg i fadderstyret.

Leder i SPiN, Bjørn Dinesen. Foto: Elisabeth Dimby

Leder i SPiN, Bjørn Dinesen. Foto: Elisabeth Gangenes

Bjørn er meget fornøyd med årets fadderperiode og veldig takknemlig for innsatsen som fadderstyret og faddere har lagt ned. «De gir noe tilbake til skolen og studentmiljøet gjennom denne innsatsen.» Han forteller videre at avgjørelsen om å kutte fadderperioden fra tre til to uker både har hatt økonomiske og kvalitative årsaker. «Vi har hatt litt strammere økonomiske rammer i år, men føler vi har fått gjennomført like mye på disse to ukene som man tidligere har gjort på tre uker. Årets fadderuker ble selvfølgelig påvirket av at deler av skolen var sperret av under Arctic Race, men styret løste det på en meget god måte. Å sitte i fadderstyret krever at man er en lagspiller. Man skal samarbeide med utrolig mange mennesker så teamwork og kommunikasjon er veldig viktig. Man må også kunne være en leder og være litt bestemt av og til. Det er også en stor fordel å starte planlegginga tidlig.»

Når vi spør Bjørn hva som kjennetegner en god fadder må han tenke seg litt om. «Det finnes mange ulike typer gode faddere. Du bør være klar for å snakke med folk og inkludere. Det hjelper å være sosial, behjelpelig, tilgjengelig, at man har satt seg litt inn i det som skjer på skolen og at du er en nettverksbygger. Til syvende å sist kan alle bli en god fadder. Det viktigste er å prøve.» Han avslutter med å oppfordre eksisterende studenter til å gi noe tilbake til studentmiljøet ved å stille opp som fadder.

-Fadderordningen er helt avgjørende

Arvid Urke er overbevist om at en god mottakelse med et bra førsteintrykk og sosialisering er helt avgjørende for HiN. «At nye studenter kommer fort inn i miljøet, finner venner og lærer skolen å kjenne kan blant annet hindre frafall. Vi vet at det er stor risiko for at studenter faller fra de første ukene og her er fadderordningen et uvurderlig verktøy. Fadderordningen avlaster også oss i administrasjonen, da vi ikke har ressurser til å ta i mot studentene på en like god måte. Vi ser også en sammenheng i at de som er faddere ofte er de som engasjerer seg mest i studentpolitikken og i velferden. De gjør en svært viktig jobb for høgskolen.»

Arvid Sølve Urke trekker premier til fadderne. Foto: Elisabeth Dimby

Arvid Sølve Urke trekker premier til fadderne. Foto: Elisabeth Gangenes

Han har et veldig godt inntrykk av årets fadderstyre og faddere. Blant annet kjenner han faddersjef Maria godt. «Hun har gjort noen endringer i forhold til tidligere år, men Maria er strukturert og har vært en eksepsjonelt dyktig faddersjef. Jeg syns det er veldig synd at fadderordningen har blitt avspist med mindre midler enn tidligere år. På tross av det er dette kanskje ett av de beste fadderoppleggene vi har hatt?», spør han retorisk. Under planlegging og avvikling av fadderukene har Urke løpende kontakt med fadderstyret og fungerer som et bindeledd mellom ordningen og høgskolen.

Om hvilke egenskaper en fadder bør inneha nevner Urke blant annet å være inkluderende, positiv, flink å kommunisere, gode relasjonsegenskaper, utadvendt, til å stole på og lojal. Han ønsker til slutt å takke alle som har bidratt under fadderukene på vegne av Høgskolen i Narvik.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s